KAKO SE NOSITI SA NEŽELJENIM EFEKTIMA TERAPIJE

Evo nekoliko saveta kako uspešno prevazići neželjene efekte terapija:

  • Potrudite se da saznate šta vam se sve može desiti. Ukoliko znate šta možete da očekujete, vaš strah i anksioznost od neželjenih situacija biće ublažen.
  • Budite svesni toga da se neželjeni efekti mogu menjati od jedne do druge terapije. Vaš medicinski tim vam može pomoći da razumete zašto se to dešava. Nikada ne oklevajte i ne ustručavajte se, pitajte lekara ili sestru.
  • Ostanite aktivni. Terapije mogu učiniti da se osećate umornim i iscrpljenim, odmor je veoma važan. Međutim, postojeće studije ukazuju na to da umerena fizička aktivnost može da ima blagotvorno dejstvo na vaše fizičko i psihičko stanje. Redovna aktivnost, kao lagana šetnja, može takođe, pozitivno da utiče na vaš apetit. O svemu je najbolje da konsultujete svog lekara.
  • Promene u navikama u ishrani mogu biti jako korisne. Problemi sa probavom su česti u toku terapija, pa kako bi ste ih izbegli jedite manje začinjenu hranu, ni previše hladnu ni previše vruću, najbolje na sobnoj temperaturi. Ukoliko imate mučnine prijavite problem lekaru.
  • Uzimajte adekvatne proteine. Unos proteina je vrlo važan u toku vašeg lečenja. Hrana bogata proteinima je riba, piletina, posnija mesa, jaja, nemasni mlečni proizvodi, mahunarke, koštunjavo voće.
  • Ostanite u kontaktu sa prijateljima i porodicom. Možda će prva misao biti da se povučete i prekinete kontakt sa porodicom i prijateljima. Ipak, ovo je vreme kada bi ste zaista trebali da budete okruženi pozitivnim ljudima.