PROBLEMI U ISHRANI I KAKO IH PREVAZIĆI
U toku terapija jako je bitno da pacijent unosi adekvatne koli??ine proteina i kalorija. Međutim jesti dovoljne količine kvalitetne hrane u toku terapija može biti izazov zbog čestih problema pacijenata sa gubitkom apetita, mučninom i povraćanjem, dijarejom, opstipacijom. Takođe dolazi i do promene ukusa i mirisa hrane, a poneki pacijenti imaju poteškoće prilikom žvakanja i gutanja zbog pojave rana i bolova u ustima.
Hrana koju dijagnostikovani pacijenti sa hematološkim malignitetima treba da konzumiraju treba da:
- Sadrži više energije (jer su energetske potrebe povećane zbog rasta tumora) i nutritivne sastojke u prihvatljivoj formi;
- Podstiče apetit;
- Podeljena na veći broj malih obroka ili u obliku parenteralne ishrane (teška kaheksija, ulceracije u ustima i nosu), ili preko nazogastrične sonde;
- Adekvatna parenteralna ishrana predupređuje kancersku kaheksiju, popravlja odbrambene imunološke mehanizme i poboljšava nutritivno stanje tako da pacijenti postaju sposobni za radijacionu i hemoterapiju.
Dijetetske preporuke su sledeće:
- Energetski unos treba da bude visok (25-35 kcal/kg za održavanje telesne mase, 10 –50 kcal/kg da se nadoknade rezerve).
- Unos belančevina treba da bude visok (1-1,5 g/kg telesne mase za održavanje, 1,5-2 g/kg da se nadoknadi gubitak telesne mase).
- Posebno je bitno insistiranje na oralnoj ishrani koliko je moguće duže do prelaska na neki drugi vid ishrane.
Evo nekih saveta kako preduprediti i prevazići eventualni problem gubitka apetita u toku primanja terapija:
- Stimulisati apetiti mirisom, ukusom i izgledom obroka.
- Jesti manje, češće i u određeno vreme.(unositi male obroke svaka 2 sata).
- Hrana treba da je visokokalorična i sa dosta proteina.
- Ukoliko postoje poteškoće sa konzumiranjem čvrste hrane, koristiti kašastu ili tečnu hranu.
Da bi povećali količinu proteina i kalorija u obroku potrebno je koristiti :
- Mlečne proizvode
- Piletinu
- Belance
- Čajno pecivo, keks sa suvim voćem
- Hleb sa semenkama, testenina
- Suvo voće, voćni kolač
- Lešnik, orah, badem
Ako želite da smanjite ili predupredite mučninu i povraćanje:
- Jesti više manjih obroka dnevno.
- Jesti hladnu hranu bez jakih mirisa.
- Biti u sedećem stavu minimum jedan sat posle obroka.
- Izbegavajte hranu koja izaziva mučninu – masnu, prženu, začinjenu i preslatku hranu.
- Jedite suvlju hranu kao što su krekeri, grisine, tost.
- Jedite pasiranu, sočnu, lako svarljivu hranu(jogurt, mlad postan sir, belo meso, pirinač).
- Od voća i povrća: krompir, šargarepa, banana, jabuka.
- Tečnosti konzumirajte polako u malim gutljajima.
- Preporučuju se bistre tečnosti: supa, čaj od nane, sok od jabuke.
- Izbegavajte da jedete u prostoriji koja se oseća na kuvanje ili gde je pretoplo.
- Isključiti per os ishranu dok ne prestane nagon za povraćanjem, nakon toga, uzimati polako i u razmacima male gutljaje vode, čaja ili bistrih supa.
- Ukoliko organizam prihvati tečnu hranu, nakon nekog vremena preći na kašastu hranu (pire od krompira, šargarepe, kaša od pirinča, jogurt).
Ako dijareja duže traje može izazvati dehidrataciju ili sniziti nivo soli i minerala u organizmu zato se preporučuje:
- supe, čorbe;
- pirinač, tost;
- jogurt, mlad sir, piletina bez kožice, belance;
- kuvano povrće (šargarepa, krompir, bundeva);
- od voća – banane, pečene jabuke;
- dosta tečnosti kroz češći unos manjih količina – supe, gorak čaj, mlaki napici;
Opstipacija se definiše kao izostanak redovne stolice, odnosno manje od tri pražnjenja nedeljno. Javlja se usled nedostatka vode ili vlaknastog povrća u ishrani, nedostatka fizičke aktivnosti ili zbog hemioterapije i uzimanja lekova. Preporučuje se:
- Namirnice bogate biljnim vlaknima – sveže voće i povrće, integralne žitarice.
- Pšenične mekinje 1 kašika dnevno.
- Seme lana (2-3 kašike dnevno) ali samo ako ne postoji anemija.
- Dosta tečnosti – najmanje 1,5 l na dan – voda, mlaki sokovi, limunada, čajevi.
Ispucala usta se javljaju kao posledica hemioterapije i zračenja. Pored ispravne higijene usta, mogu pomoći i sledeći saveti :
- Jesti mekanu hranu koja je pogodna za žvakanje i gutanje.
- Mekane voćke, pasirano voće.
- Mladi sir.
- Pirei od povrća.
- Izbegavati tvrdu, suvu ili grubu hranu.
- Izbegavati kiselo voće i sokove, ljutu, začinjenu hranu.
- Konzumirati tečnost pomoću slamčice.
- Hrana treba da bude hladna ili mlaka, jer vruća i topla jela mogu iritirati osetljiva usta.
Zbog terapije ili zbog problema sa zubima mogu se javiti promene ukusa hrane. Sledeći saveti mogu pomoći da se reguliše promena ukusa:
- ispirati usta vodom pre obroka;
- jesti male obroke više puta dnevno (jesti kad god se oseti potreba);
- konzumirati aromatičnu hranu kako bi se stimulisalo čulo ukusa;
- meso može prouzrokovati neugodan ukus, potrebno ga je zameniti drugim namirnicama koje su bogate proteinima ( mlečni proizvodi, jaja );
- jesti u društvu porodice i prijatelja.
OPŠTA UPUTSTVA KOD PRAVILNE ISHRANE U TOKU TERAPIJA
U toku celodnevnog jelovnika organizovati 5-6 obroka (tri bazična: doručak, ručak, večera i dva do tri poluobroka ili užine ). Unošenje manjih količina hrane u određenim vremenskim razmacima omogućava dobro varenje, apsorpciju hranljivih sastojaka i pražnjenje creva.
Kako bi se maksimalno očuvala biološko – dijetetska vrednost namirnica kao i njihova iskoristivost najbolje ih je koristiti u svežem sirovom stanju tamo gde je to moguće, zatim pripremati ih kuvanjem u vodi ili vodenoj pari, pečenjem u alufoliji, pečenjem na žar ploči, dinstanjem bez dodataka masti.
Namirnice koje treba češće birati su:
Žita i proizvodi od žita
Preporučuju se sledeće vrste hleba: polubeli, crni, graham, ražani, integralni i druge specijalne vrste hleba dobijene od punog zrna žita. Hleb najbolje malo odstojao ili blago prepečen zbog lakše svarljivosti . Ove specijalne vrste hleba dobijene od punog zrna žita se preporučuju zbog većeg sadržaja biljnih vlakana koja imaju izuzetnu dijetetsko – biološku vrednost kao i zbog boljeg mineralno – vitaminskog sastava.
Takođe se preporučuju kuvane testenine (pre svega integralne), makaroni , špageti (bez masnih preliva), pirinač (integralni – biljna vlakna), pšenični, kukuruzni griz, kuvan kukuruz , kuvano žito, heljda i proizvodi od heljde kao i raži i ječma (pahuljice), nemasni keks i biskviti pre svega dobijeni od integralnog brašna kao i oni tipa plazma, petit beure i sl.
Meso, riba, jaja
Preporučuje se i treba birati pre svega mesa mladih životinja i to različite vrste u toku nedeljnog jelovnika (zbog različitog proteinskog sastava aminokiselina, kao i mineralno vitaminskog sastava) s toga je dozvoljena upotreba: pilećeg, ćurećeg, junećeg, konjskog, teleće i slične vrste.
Najvažnije kod mesa jeste način tehničke i termičke obrade što podrazumeva obavezno odstranjivanje vidljivih masnih naslaga, kožica, žilica i sl., meso nikada ne lupati čekićem omekšavati odstojavanjem u biljnim začinima premazivanjem senfom i sl.
Vodu od kuvanja mesa ne treba bacati, upotrebiti je za pripremu supa, čorbi ili nalivanje složenih jela u toku kuvanja, takođe penu koja se formira pri kuvanju mesa ne odvajati i bacati jer sadrži delom i denaturisane belančevine .
Preporučuju se različite vrste riba, (masnijih vrsta) zbog nezasićenih masnih kiselina, kao i omega kiselina ali isključivo pripremljena pečenjem u alufoliji prelivena limunovim sokom, peršunovim listom i belim lukom kada je i iskoristivost najbolja.
Jaja se preporučuju 2-3 puta nedeljno celo jaje (zbog visokog sadržaja holesterola čiji je preporučeni dnevni unos 300 mg dnevno ) i to kuvana da sam proces kuvanja podrazumeva da voda u kojoj se kuvaju jaja vri 7-10 min na taj način se inaktivira salmonela.
Ne preporučuje se upotreba suhomesnatih i kobasičarskih proizvoda pre svega zbog nekvalitetnih delova mesa koji se upotrebljavaju u tehnologiji dobijanja, pa samim tim ovakvi proizvodi obiluju mastima, zasićenim masnim kiselinama i holesterolom. Kako bi se poboljšao ukus, miris i boja dodaju se različite vrste emulgatora , veštačkih boja, aroma, aditiva, nitrata i nitrita. Većina ovih sredstava se nalazi na pozitivnim listama kancerogenih materija.
Voće i povrće
Preporučuje se korišćenje svih vrsta povrća, prednost imaju zelena lisnata povrća, za salate u raznim kombinacijama uz povrće spremljeno kao varivo; povrće koje nadima izbegavati ili koristiti u manjim količinama (krastavac, kupus, pasulj i sl.)
Povrće lagano kuvati u zatvorenom sudu sa malo vode ili na pari. Dobar način pripreme je i lonac pod pritiskom.
Takođe se preporučuju sve vrste kvalitetnog, zrelog voća, voćni sokovi, voćnni kompoti, pire od voća, u manjim količinama orah, badem, lešnik i suvo voće.
Masti i ulja
Za jelo se preporučuje suncokretovo ili ulje kukuruznih klica i maslinovo ulje.
Masnoća se ne sme dugo zagrevati ni pregrevati, najbolje je koristiti ulje u sirovom stanju. Zabranjena je upotreba masnih zaprški.
Preporučuje se upotreba obranog mleka, kiselomlečnih proizvoda dobijenih od istog, mladi sirevi sa smanjenim procentom masti. Različite vrste mlečnih napitaka tipa milk šeik, čokoladno mleko itd. su zabranjeni.
Ishrana hematoloških pacijenata treba da je individualna, optimalna, raznovrsna sa poštovanjem dnevnog ritma i kontrolisana. Izbor namirnica treba prilagoditi opštem stanju pacijenta. Priprema hrane zahteva primenu postupaka i kombinacije namirnica koje neće pogoršati stanje obolelog. Najbole je kontaktirati nutricionistu ili dijetologa!