15 Jun 2020

Vodič kroz HLL

Hronična limfocitna leukemija je najčešće hematološko maligno oboljenje kod odraslih i primarno se smatra oboljenjem starijeg životnog doba, odnosno najveći broj pacijenata je stariji od 65 godina. Procenjuje se da u Evropi broj obolelih iznosi oko 5  slučaja na 100.000 stanovnika, što joj daje status retke bolesti. Srbija se po broju pacijenata uklapa u ovu statistiku, broj novodijagnostikovanih na godišnjem nivou je oko 350 pacijenata, a ukupni broj pacijenata sa HLL-om u Srbiji je nešto manji od 2000.

U ranim stadijumima bolesti većina bolesnika nema značajne simptome, te se vrlo često bolest otkrije sasvim slučajno, običnom analizom krvi. Postoji grupa bolesnika koja nema simptome ili komplikacije i ne zahteva lečenje, već redovno praćenje od strane hematologa, dok kod bolesnika sa agresivnom formom bolesti, koja se karakteriše brzom progresijom neophodno je odmah krenuti sa lečenjem. Standard lečenja zavisi od godina bolesnika,  komorbiditeta, parametara rizika i raspoloživih medikamenata.

Bez obzira da li se lečenje uvodi odmah ili je pacijent pod redovnim nadzorom, život sa ovom teškom i neizvesnom bolešću predstavlja jedinstveno iskustvo, kroz koje svaka osoba i njoj bliski ljudi prolaze na različite načine. Zato smo za Vas napravili  Vodič kroz HLL, i pružili Vam dodatne informacije o bolesti.