Svetski dan borbe protiv limfoma 2022

 

Septembar je svetski mesec borbe protiv karcinoma krvi. U septembru, LIPA, posebnu pažnju posvećuje datumima kada se obeležava svetski dan borbe protiv hroniične limfocitne leukemije (HLL), 1. Septembra i svetski dana borbe protiv limfoma, 15. septembra. Ove godine, u saradnji sa SLG, strukovnim udruženjem i svetskim Udruženjima Lymphoma Coalition i CLLAN, imamo cilj da podignemo svest javnosti o bolesti i simptomima i da otvoreno govorimo o problemima sa kojima se suočavaju i pacijenti ali i struka, koji su nakon  COVID19 pandemije postali vidljiviji i brojniji. Ove godine, šapočinjemo kampanju pod nazivom #NAPRAVIRAZLIKU, sa posebnim osvrtom na značaj razumevanja podtipa limfoma koji je pacijentu dijagnostikovan.

Poruke koju želimo da pošaljemo jesu da je neophodno podići stepen razumevanja važnosti prepoznavanja i praćenja podtipa limfoma, uključujući i HLL:

  • Neophodna je ozbiljna edukacija pacijenata o značaju poznavanja njihovog podtipa, biomarkera i genetskih mutacija

  • Moramo se pobrinuti za sopstveno zdravlje! Podtipovi limfoma mogu imati drugačiji tok bolesti što znači da zahtevaju različit pristup u lečenju. Razumevanje podtipa znači i razumevanje različitog pristupa u lečenju i praćenju bolesti.

Pratite nas na Instagramu  i Twitter-u, i #NAPRAVIRAZLIKU zajedno sa nama.