23 Oct 2018

Infografike o HLL-u i Mantle ćelijskom limfomu

Hronična limfocitna leukemija i Mantle ćelijski limfom su dva podtipa Non-Hodgkin limfoma i spadaju, po klasifikaciji WHO, u retke bolesti. O njima se u Srbiji malo zna, pa shodno tome pacijenti vrlo često ostaju neinformisani ili nedovoljno informisani o svojoj bolesti.

S obzirom da u Srbiji ne postoji Registar pacijenata sa HLL, nema ni preciznih podataka o broju obolelih i lečenih. Sa obzirom na to da postoje podaci o broju pacijenata koji se leče u Kliničkom centru Srbije izvršena je ekstrapolaciju na Srbiju. Godišnje u Srbiji od HLL se dijagnostikuje oko 280 pacijenata.

Što se učestalosti MCL tiče, ona je 4-8 slučajeva na 1.000.000 stanovnika, što znači da se godišnje u Srbiji javlja oko 36 novoobolelih.

Srpska limfomska grupa (SLG) i Udruženje obolelih od limfoma (LIPA) i farmaceutska kuća Janssen, uvidevši problem slabe informisanosti, zajedničkom inicijativom dizajnirali su infografike posvećene pacijentima obolelim od HLL i MĆL, a u cilju što boljeg razumevanja nastanka bolesti, terapijskih modaliteta i svega što pacijenti mogu da očekuju u toku i nakon terapija.

Download